רגישות לגלוטן ורגישות ללקטוז ומוצרי חלב

כל מה שצריך וחשוב לדעת על רגישות לגלוטן ורגישות ללקטוז ומוצרי חלב בכתבה שלפניכם.

רגישות (אי סבילות) ללקטוז ומוצרי חלב ורגישות לגלוטן מהווים את סוגי הרגישויות למזונות הנפוצים ביותר בישראל ובעולם המערבי בכלל. בשורות שלפניכם תוכלו למצוא מידע כללי אודות שני סוגי רגישויות אלו.

רגישות ללקטוז ולמוצרי חלב

הלקטוז (סוכר החלב) הוא דו-סוכר המורכב משני סוגי חד סוכרים: גלוקוז ו-גלקטוז. סוג זה של סוכר מצוי בחלב של יונקים רבים, לרבות, חלב אם. על פי ההערכות, כ-50% מתושבי מדינת ישראל נאלצים להתמודד עם תופעות שונות המאפיינות רגישות ללקטוז, כאשר יש להבדיל בין אי סבילות ללקטוז שהיא למעשה התופעה השכיחה יותר לבין אלרגיה לסוכר זה.

תופעת הרגישות ללקטוז נובעת בין היתר כתוצאה ממחסור באנזים מסוג לקטז במעיים שאחראי על פירוק הלקטוז. חוסר היכולת לפרק את הלקטוז גורמת לתסמינים האופייניים: גזים, נפיחות ותחושת אי נוחות והתכווצויות בבטן, שלשולים וכדומה לאחר צריכת חלב ומוצריו. הכאב לרוב יהיה ממוקד באזור הטבור או מתחתיו ומלווה בצואה מימית עם קצף.

מחסור באנזים לקטז נוצר בין היתר על רקע גנטי-תורשתי וגם אתני (השיחות גבוהה מאוד בקרב אנשים ממוצא אפריקאי, היספני ובקרב אוכלוסיות אסייתיות), הוא מאפיין בעיקר אוכלוסיות בוגרות ושכיחותו נוטה לעלות עם הגיל. יחד עם זאת, המחסור באנזים לקטז עלול להופיע על רקע בעיות במערכת העיכול כתוצאה מזיהום ובקרב חולי מחלות מעי שונות, כגון קרוהן. במידה ואדם סובל מתסמינים כגון אלו המצוינים לעיל לאחר צריכה של מוצרי חלב, כדאי לבצע בדיקה אשר תיתן אינדיקציה חד משמעית לגבי רמת הרגישות.

אי סבילות לגלוטן

גלוטן הוא חלבון המצוי בדגנים שונים וככזה הוא מהווה חלק בלתי נפרד מהתפריט היומי של רבים מאיתנו. הגלוטן מצוי בין היתר במוצרי האפייה אותם אנו צורכים, בדגני הבוקר, בלחמים ובמזונות נוספים המכילים חיטה, שעורה ושיפון. אי-סבילות לגלוטן מתאפיינת בתסמינים כגון: גזים ונפיחות, כאבי בטן תכופים, בעיות עיכול, שלשולים, תשישות גם לאחר מנוחה מספקת וכאבי ראש, כאשר תסמינים אלו עלולים להופיע בקרב אנשים הסובלים מרגישות לגלוטן עד מספר ימים לאחר צריכת מאכלים המכילים בתוכם גלוטן. בנוסף, רגישות לגלוטן עלולה להוביל לתסמינים נוספים כגון: דיכאון, אנמיה, פריחה בעור, תחושת נימול ברגליים ובכפות הרגליים ועוד.

בדיקות אבחון לרגישות לגלוטן מתבצעות באמצעות שלילת ממצאים היכולים להעיד על מחלות שונות הקשורות למערכת העיכול, לרבות, מחלת הצליאק הנחשבת למחלה אוטואימונית הנובעת כתוצאה מבעיה במערכת החיסונית של הגוף. הימנעות מצריכת מאכלים המכילים גלוטן היא ללא ספק משימה לא פשוטה, אך יחד עם זאת כיום ישנם לא מעט מוצרי מזון בהם הדגן המסורתי מוחלף בחומרי גלם שונים ומגוונים.

 

התכנים באתר ניתנים כמידע כללי בלבד. המידע אינו מיועד לשמש לאבחון או לטיפול במחלות ואינו מהווה המלצה לאי-קבלת ייעוץ, אבחון או טיפול רפואי קונבנציונלי. למען הסר ספק, אקולאב פועלת כגורם מקשר בלבד, בין המעוניינים בביצוע בדיקות מעבדה פונקציונליות בחו"ל, לבין מעבדות בחו"ל המבצעות בדיקות אלו. אקולאב אינה מציעה שירותי אבחון, הסקת מסקנות כלשהן מתוצאות הבדיקות או טיפול מטעמה.

Send this to a friend