מה מיוחד בבדיקה המקיפה של מערכת העיכול?

אין תסכול גדול יותר מתסכולו של מטפל שרגיל להיות עד לשיפור ברור ועקבי של המטופלים שלו, אשר מתמודד עם מצב של העדר תגובה צפויה לטיפול.

במקרים כאלה, נדירים ככל שיהיו, אנחנו יוצאים למסע חיפוש – מה כן יכול לעזור? אולי לא אבחנו נכון את הבעיה? אולי איננו רואים את כל התמונה?

מה זה  אומר?

אנשים רבים מתלוננים על כאבי בטן ומיחושים, אבל בהרבה מאוד מקרים, הבדיקות אותן הם מבצעים חוזרות תקינות והאדם ממשיך לסבול משורה של סימפטומים בלתי מוסברים.

אנחנו מתמודדים עם הבעיות האלה בקליניקה בקרב אנשים שחוזרים מטיול בארצות העולם השלישי, עם אנשים שסובלים מתופעות המכונות מעי רגיש כמו גזים, נפיחות, אי נוחות בטנית וכאבים, אי סדירות ביציאות, וגם בחולי מעי דלקתיות שכביכול מוגדרים ברמיסיה (הפוגה) של המחלה, אך עדיין ממשיכים לסבול משורה של תסמינים הפוגעים באיכות החיים שלהם.

לכן, חיפשנו אפשרויות שיתנו לנו מידע נוסף בנוגע למצבו של המטופל.

את האפשרויות הללו מצאנו בבדיקות המעמיקות והחדשניות שגילינו לאחרונה בחברת  Eco-Lab מבית EcoSupp.
בדיקות אלה מיועדות לסייע בהבנת הבעיה ממנה סובל המטופל.

הבדיקה המדוברת נקראת GI-MAP והיא מבצעת ניתוח של דגימת צואה בשיטה ייחודית בשם PCR= Polymerase Chain Reaction.

טכנולוגית PCR  מזהה מזהמי מעיים ופרמטרים נוספים הקשורים למערכת החיסון.

בנוסף הבדיקה בודקת אינדיקציה לרגישות מעוכבת ע"י מדד ההיסטמין. למשל אחד הפרמטרים החשובים שאנו בודקים הוא נוגדן חשוב לגליאדין (גלוטן) מסוג IGA, אלה נוגדנים אשר נוצרים על ריריות בתוך מערכת העיכול לעומת נוגדני IGG הנמצאים בדם.

אלה נוגדנים אמינים יותר לזיהוי רגישות לגלוטן. גלוטן הוא האנטיגן הנפוץ והבעייתי ביותר. ברגע שההיסטמין גבוה ההמלצה היא לעשות בדיקת רגישויות מקיפה – בדיקת LRA.

הבדיקה לא רק מוצאת את האספקטים הקלאסיים של חוסר איזון במעי כמו חוסר איזון בחיידקי המעיים (המכונה דיסביוזיס), אלא גם יכולה לרמז על תת תזונה, תת עיכול, תת ספיגה של מרכיבי מזון חיוניים. בנוסף, נראה שניתן לאתר באמצעותה גם פעילות יתר של מערכת החיסון, רגישות ואלרגיות למזון, דלקתיות יתר ועוד.

הבדיקה מבצעת ספירה מדוייקת של פתוגנים מכל הסוגים, בודקת את חומציות המעי, מגלה נוכחות של חיידקים וטפילים שיכולים לגרום לשלשולים (כמו סלמונלה, קמפילובקטר) וגם הליקובקטר.

ניתן לאבחן באמצעותה גם אנזימי עיכול וכך לגלות האם יש חסר באנזימים מסוימים, אותם ניתן להשלים.

בבדיקות שעשה מטופל שסבל מאי נוחות מתמדת במערכת העיכול, למרות שכל הבדיקות הרגילות שלו היות תקינות, גילינו שלמרות שאינו צליאקי, יש לו רגישות לגלוטן, מה שיכול להסביר את אי נוחות וגם את מצבי הרוח שלו, במיוחד בסופי שבוע, כאשר נהג לאכול יותר לחם. התייחסות לתוצאות אלה ושינוי התזונה שלו עזרו לו להגיע לשלוות נפש והרגשה כללית טובה יותר, ללא גזים ונפיחות שסבל מהם, למרות שהיה על תזונה דלת FOODMAP (תזונה שנחקרה במיוחד לבעלי מעי רגיש).

כמו במקרה של מטופלת אחרת, שירדה במשקל ללא רצונה כי הורידה בכמות המזון שאכלה. היא נאלצה לצמצם את הארוחות כי לא הצליחה לעכל כראוי כמעט שום ארוחה. בבדיקת GI-MAP נמצאה כמות נמוכה במיוחד של אנזימי העיכול, מה שאפשר לנו להתאים את התזונה המיטבית בשילוב עם תוסף אנזימים מדוייק. תוך מספר שבועות בודדים המטופלת החלה להרגיש טוב יותר, וחזרה בהדרגה למשקלה התקין.

עדי זוסמן RD
תזונאית קלינית ומאמנת בריאות
מרכז "דרך הבטן"

התכנים באתר ניתנים כמידע כללי בלבד. המידע אינו מיועד לשמש לאבחון או לטיפול במחלות ואינו מהווה המלצה לאי-קבלת ייעוץ, אבחון או טיפול רפואי קונבנציונלי. למען הסר ספק, אקולאב פועלת כגורם מקשר בלבד, בין המעוניינים בביצוע בדיקות מעבדה פונקציונליות בחו"ל, לבין מעבדות בחו"ל המבצעות בדיקות אלו. אקולאב אינה מציעה שירותי אבחון, הסקת מסקנות כלשהן מתוצאות הבדיקות או טיפול מטעמה.

Send this to a friend