בדיקת רגישויות למזון – המדריך המלא

אילו סוגי בדיקות של רגישויות למזון קיימות בשוק? מה הן בודקות וכיצד הן מבוצעות? איזו בדיקה נפוצה יותר ומהי הבדיקה המומלצת ביותר? כל זאת ועוד במדריך המלא לרגישויות למזון.

לפני שנסביר על בדיקת רגישויות למזון נתחיל עם הסבר על מהי רגישות למזון. כיום ידוע שכשליש מהאוכלוסייה סובלת מרגישות כלשהי למזון, המתבטאת בתגובה שלילית של הגוף לסוגי מזונות שונים. הסימפטומים הנפוצים ביותר קשורים למערכת העיכול וכוללים חוסר נוחות בבטן, נפיחות בטנית, גזים, שלשולים או עצירות, צרבות ואף הקאות. התבטאויות נוספות עשויות לכלול פריחות וגרד, תחושת מיסוך וערפול של המחשבה, כאבי ראש ומגרנות, עייפות וגם שינויים במצב הרוח. חשוב להבין שרגישות למזון אינה אלרגיה למזון וקיים הבדל משמעותי מאוד בין השתיים. אלרגיה למזון קיימת באחוזים קטנים של האוכלוסייה וכשהיא מתפרצת, כמות מזערית של מזון מעוררת תגובה חריפה של הגוף, לעיתים מסכנת חיים, המתרחשת עד כשעתיים מאכילת המזון.

לעומתה, רגישות למזון קיימת בתפוצה רחבה באוכלוסייה, היא אינה מסכנת חיים, הסימפטומים משתנים מאדם לאדם והתגובה השלילית לאכילת המזון מתרחשת בין 24-72 שעות מאכילת המזון ולעיתים גם מאוחר יותר. בחלק מן המקרים האדם אינו מרגיש סימפטומים, מאחר ונדרשת כמות גדולה של מזון לעוררם. רגישויות יכולות להיות לגלוטן (בחיטה ומוצריה), לפרוקטוז (סוכר פירות), לביצים, לתוספי מזון וצבעי מאכל, לסוגי ממתיקים ועוד. לעיתים רגישויות למזון מתפתחות על רקע בעיה אחרת במערכת העיכול כגון  מחלת מעי דלקתיתאו מעי רגיש  ואז הן מתבטאות  בהחמרת התסמינים הרגילים.

כשמדובר בזיהוי רגישות למזון, מטפלים מסוימים ממליצים על דיאטות אלימינציה לפיהן על המטופלים להימנע מלאכול מזונות חשודים, לנהל יומן תזונה מפורט ולתעד את התוצאות. אולם זה עשוי להיות תהליך מסורבל לביצוע ואף לא מספיק מדויק.

לכן במקרים רבים בגלל הקושי האבחוני אנשים נאלצים ללמוד לחיות עם חסר הנוחות, למרות שקיימת בדיקת דם מיוחדת לזיהוי רגישות למזון, שיכולה להביא לשינוי עצום באיכות החיים, כאשר מיישמים את השינויים התזונתיים הנדרשים על סמך תוצאותיה.

סימפטומים המיוחסים לרגישות למזון:

  • תסמיני ההצטננות ושפעת (מיוחסים לחולשה חיסונית)
  • הפרעות במערכת העיכול: שלשולים, עצירות, כאבי בטן, גזים, צרבות
  • אקזמה ופסוריאזיס
  • עלייה במשקל
  • אקנה
  • עייפות כרונית
  • מיגרנות
  • כאבי שרירים – פיברומיאלגיה
  • שקיות כהות מתחת לעיניים
  • בצקות
  • ערפול מחשבתי

הסיבות לרגישות למזון בראי הרפואה הפונקציונלית והנטורופתיה

הרפואה הפונקציונלית והנטורופתיה גורסות כי הסיבות להיווצרות רגישות למזונות קשורות ככל הנראה לחדירות מוגברת של המעי (המכונה תסמונת המעי הדליף), שמאפשרת לחלקיקי מזון שלא עוכלו במלואם לחדור למחזור הדם ובכך להפעיל את מערכת החיסון ליצירת תגובה חיסונית המבוססת על ייצור נוגדני IgG. גישות אלו גורסות, בין היתר, כי צריכת מזון מתועש, משומר ומעובד עשויה לעורר תהליכי דלקת שמגבירים את חדירות המעי (זהו תחום שאף נחקר בשנים האחרונות) ובכך מתאפשר מעבר מולקולות מזון גדולות מידי למחזור הדם שמייצרות כאמור תגובה חיסונית. כך קורה גם במחלות מעי דלקתיות ובצליאק למשל בהן, מפאת הדלקתיות שבמעי, נוצרת חדירות מוגברת שלו או במילים אחרות – תסמונת המעי הדליף וכפועל יוצא מתפתחת רגישות למזון ועלייה בנוגדי IgG. הטענה היא, שההתבטאות הסימפטומטית של הרגישות למזון, תהיה בהתאם לרקמה או האיבר בהם הנוגדנים שחברו למולקולת המזון יצרו תגובה חיסונית. מסיבה זאת התסמינים יכולים להיות שונים כל כך, החל מעייפות גדולה, דרך מעי רגיש ועד למיגרנות וכו'. תגובה זו של רגישות מערכת החיסון למזון מכונה גם  type III food allergy או delayed allergy.

נוגדנים

נוגדן (באנגלית: Immunoglobulin או בקיצור: Ig) הוא מולקולת חלבון השייכת למערכת החיסון. תפקיד הנוגדנים הוא להיקשר לחלבונים (אנטיגנים) של פתוגנים הפולשים לגוף. חיבור הנוגדן לאנטיגן מאפשר את זיהויו וזכירותו – כדי שמערכת החיסון תוכל לתקוף אותו ולהשמידו גם בפעמים עתידיות שיחדור אל הגוף.
כאשר גורם זר (חיידק, נגיף או לחילופין מולקולת מזון גדולה) חודר למחזור הדם הוא גורם לגוף להגיב בניסיון לחסל את הגוף הזר. תגובה זו נקראת תגובה חיסונית ומתבטאת ביצירת נוגדנים הפועלים לנטרול הגוף התוקף.

בדיקה לרגישות למזונות מסוג IgG

נוגדני IgG מסמנים רמות של מולקולות שעלולות להצביע על פוטנציאל לרגישות למזונות.

בדיקה זו מודדת נוגדנים בדם כתגובה הנוצרת למזונות שונים. נוגדנים אלו ניתן לזהות בדם עד כחצי שנה מהחשיפה למזון. זאת אומרת, שאם יש לנו רגישות למזונות מסוימים, אך לא נחשפנו אליהם בחצי השנה האחרונה, הרגישות לא תיחשף בבדיקת הדם.

הבדיקה בודקת את המסלול של 'רגישות-יתר מושהית' (שמתווכת באמצעות נוגדני IgG) לגבי מגוון רחב מאוד של מזונות, עם אפשרות לבחור את מספר המזונות שנבדקים. הבדיקה יכולה לסייע בהקשר של שינויים מושכלים בתזונה בתמיכת תזונאי קליני או מטפל מקצועי מוסמך.

הבדיקה נעשית בבית הלקוח דרך דגימת דם יבש ומתאימה גם לפעוטות ולילדים קטנים.

התכנים באתר ניתנים כמידע כללי בלבד. המידע אינו מיועד לשמש לאבחון או לטיפול במחלות ואינו מהווה המלצה לאי-קבלת ייעוץ, אבחון או טיפול רפואי קונבנציונלי. למען הסר ספק, אקולאב פועלת כגורם מקשר בלבד, בין המעוניינים בביצוע בדיקות מעבדה פונקציונליות בחו"ל, לבין מעבדות בחו"ל המבצעות בדיקות אלו. אקולאב אינה מציעה שירותי אבחון, הסקת מסקנות כלשהן מתוצאות הבדיקות או טיפול מטעמה.

Send this to a friend